Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Ser i pierogi na Perłę!

17.09.2010

W dniach 11-14 września podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food odbywały się targi „Smaki Regionów”. W czasie targów 12 polskich województw promowało swoje walory kulturowe i kulinarne. Stoisko województwa opolskiego zorganizowane zostało przy współpracy z dwiema gminami: Gminą Rudniki, która promowała kapustę kiszoną z Bobrowy,
miody rudnickie oraz rękodzieło ludowe oraz Gminą Zdzieszowice, która przywiozła ze sobą przepyszny kołocz śląski oraz zistę - babkę ucieraną. Dodatkowo na stoisku nie zabrakło naszego słynnego rzepakowego oleju głubczyckiego tłoczonego na zimno oraz ceramiki opolskiej. Zwiedzający mogli dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o naszym regionie, a także popróbować opolskich specjałów oferowanych przez opolskich producentów.

Dzień 13 września okazał się szczęśliwy dla producentów z województwa opolskiego. Podczas finału X edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2010 - Smaki Regionów" reprezentantom Opolszczyzny przyznano dwie statuetki "Perły 2010". Kapituła Krajowa nagrodziła firmę „Fan-Agri s.c." za Ser Domowy Smażony z Kminkiem oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Dzierżysławia za Barszcz Biały Babuni oraz Pierogi Dobre z Sosem Kresowym. Podczas konkursu
przyznano także honorową nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni" przyznawaną osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych. W tym roku nagrodę otrzymał Henryk Zamojski Dyrektor Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

Dodatkowo kapituła Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra-Food przyznała masarni „Mroczek" w Tarnowie Opolskim:
I miejsce w kategorii wędzonka surowa długodojrzewająca - szynka wędzona złotnicka
III miejsce w kategorii kiełbasy trwałe i półtrwałe - kiełbasa żywiecka złotnicka

  

 

 


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009