- KSOW 2014-2020
- Legislacja KSOW 2014-2020
- Plan działania i plany operacyjne
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW w ramach Planu Działania KSOW 2014-2020
- Konkurs nr 1/2017 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 2/2018 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 3/2019 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 4/2020 dla Partnerów KSOW
- Wojewódzka Grupa Robocza ds. KSOW 2014-2020
- Księga wizualizacji znaku PROW 2014-2020
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Partnerzy KSOW
- KSOW 2007-2013
- Publikacje
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Święto Województwa Opolskiego 2017
21 maja br. odbyła się w Kędzierzynie-Koźlu pierwsza część tegorocznych obchodów Święta Województwa Opolskiego.
Rozpoczęły się one meczem siatkówki w którym zmierzyły się drużyny Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego oraz Urzędu Miasta Kędzierzyna-Koźla.
Po południu na placu przy Domu Kultury „Koźle” w Kędzierzynie-Koźlu odbył się „Piknik z Funduszami Europejskimi”.
W ramach strefy edukacji i strefy rekreacji uczestnicy Święta Województwa Opolskiego mogli brać udział w różnych zabawach oraz oglądać pokazy artystyczne. Najmłodsi mogli wygrywać nagrody w konkursy dla dzieci. Odbywały się również pokazy zumby, aerobicu, nordic walking oraz pokazy drużyn pożarniczych.
Na scenie prezentowali się lokalni muzycy i wokaliści oraz młodzieżowe grupy artystyczne.
Tłumy widzów przyciągnęły występy Młodzieżowej Orkiestry Dętej Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej oraz gwiazdy wieczoru - Patrycji Markowskiej.
Na placu przy Domu Kultury „Koźle” zorganizowano również strefę degustacji produktów tradycyjnych przygotowaną przez Stowarzyszenie Klaster Dobrej Żywności Oleski Koszyk. Uczestnicy imprezy mogli spróbować takich potraw jak: krupniok śląski, żur śląski, kapusta kiszona z Bobrowej z chlebem mlecznym praszkowskim, kanapki z chleba mlecznego praszkowskiego z masłem z Olesna i serem twarogowym z Olesna, kołocz śląski oraz anyżki. W/w potrawy przygotowały: Restauracja Pałac Pawłowice oraz Piekarnia-Cukiernia „Kłos” z Kujakowic.
Organizacja stoiska demonstracyjnego produktów tradycyjnych podczas Święta Województwa Opolskiego w Kędzierzynie-Koźlu stanowi realizację Planu operacyjnego KSOW 2014-2020 dla Województwa Opolskiego na lata 2016-2017.