- KSOW 2014-2020
- Legislacja KSOW 2014-2020
- Plan działania i plany operacyjne
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW w ramach Planu Działania KSOW 2014-2020
- Konkurs nr 1/2017 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 2/2018 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 3/2019 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 4/2020 dla Partnerów KSOW
- Wojewódzka Grupa Robocza ds. KSOW 2014-2020
- Księga wizualizacji znaku PROW 2014-2020
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Partnerzy KSOW
- KSOW 2007-2013
- Publikacje
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Małopolska przez pryzmat dobrych praktyk
Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich, Jednostka Regionalna KSOW Woj. Opolskiego zorganizowała w dniach 18-20 września 2019 r. podróż studyjną do woj. małopolskiego pod hasłem Dobre praktyki PROW 2014-2020.
Tematem przewodnim były sprzedaż bezpośrednia oraz skracanie łańcucha dostaw w oparciu o produkty tradycyjne i lokalne obszaru, w tym możliwość ich promocji i podejmowania wspólnych inicjatyw przez podmioty je produkujące.
W wyjeździe udział wzięli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, lokalnych grup działania i instytucji okołorolniczych. W ramach podróży zostały zorganizowane spotkania na terenie 3 lokalnych grup działania woj. małopolskiego: Gościńca 4 Żywiołów, LGD Dunajec – Biała (w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej) i LGD Doliny Karpia.
Uczestnicy wyjazdu zapoznali się z szeregiem ciekawych inicjatyw, m.in.:
1) zwiedzili Inkubator Kuchenny w Zakrzowie, Ekomuzeum w Lanckoronie, Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, w tym winnicę w Dąbrówce Szczepanowskiej,
2) poznali doświadczenia innych instytucji w sprzedaży bezpośredniej (na przykładzie Kokoszyka, targu pietruszkowego czy paczki od rolnika),
3) mieli możliwość dyskusji z przedstawicielami Małopolskiej Organizacji Turystycznej i Tarnowskiej Organizacji Turystycznej nt. promocji turystycznej i kulinarnej regionu,
4) dowiedzieli się jak budować markę lokalną obszaru LGD i jak promować produkty lokalne.