- KSOW 2014-2020
- Legislacja KSOW 2014-2020
- Plan działania i plany operacyjne
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW w ramach Planu Działania KSOW 2014-2020
- Konkurs nr 1/2017 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 2/2018 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 3/2019 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 4/2020 dla Partnerów KSOW
- Wojewódzka Grupa Robocza ds. KSOW 2014-2020
- Księga wizualizacji znaku PROW 2014-2020
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Partnerzy KSOW
- KSOW 2007-2013
- Publikacje
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja ESRDK
W dniu 22.02.10 r. w sali konferencyjnej "Ostrówek" odbyła się Konferencja pn. "Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego szansą rozwoju rynku produktów lokalnych Regionu Opolskiego".
W spotkaniu uczestniczyli lokalni producenci i przetwórcy żywności oraz przedstawiciele instytucji wspierających rozwój rynku produktów lokalnych. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z nowymi możliwościami i wyzwaniami
związanymi ze wspieraniem produktów lokalnych, tradycyjnych, ekologicznych oraz rozwoju rynku ww. produktów.
Pani Mariola Magdalena Szachowicz, z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawiła uczestnikom działania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w Województwie Opolskim w 2009 r. oraz plany na 2010r.
Dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Opolu, Pan Andrzej Butra, zapoznał uczestników z możliwością wsparcia rozwoju produktów lokalnych w ramach działania PROW na lata 2007-2013, działanie 133 Działania informacyjne i promocyjne.
Natomiast Pani Aleksandra Magiera, kierownik sekcji ds. PROW Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddz. w Opolu, zapoznała uczestników z możliwościami wsparcia rozwoju produktów lokalnych poprzez działania
PROW na lata 2007-2013, działanie 132" Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności .
Pan Henryk Wujec z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przedstawił kierunki rozwoju produktów lokalnych i regionalnych w kontekście prawodawstwa krajowego i unijnego.
W trakcie spotkania Pan Marszałek Józef Sebesta uroczyście wręczył certyfikaty przystąpienia do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego pierwszym członkom opolskiej sieci:
- Piekarnia Cukiernia Krystian Stosiek - „Kołocz Śląski z makiem i jabłkami”
- Restauracja „Złota Kaczka” - „Żeberka pieczone na panszkraucie”
- Gospodarstwo Ekologiczne „U Edyty” - „Rogaliki drożdżowe”
- Gospodarstwo Ekologiczne „Jantar” - „Papryka marynowana”
- Restauracja „Zajazd Karolinka” - „Gęś pieczona z kluskami mieszanymi i sałatką z modrej kapusty”
- Restauracja „Gościniec Stara Kuźnia” - „Golonka Leśnika”
- Piotr Breitscheidel Zakład Przetwórstwa Spożywczego MILKA - „Ser parzony z kminkiem”
- Gładysz Agro H-UPP Edward Gładysz - Kapusta kiszona z Bobrowej „Gładyszówka”
- NAPUS-OIL s.c B.Błachowicz, M.Bednarczyk - „Olej rzepakowy tłoczony na zimno”
- „FAN-AGRI: s.c. M.Anderwald, E.Puzik - „Ser domowy smażony z kminkiem”
- Restauracja „Stara Karczma” - „Szpajza Pomarańczowa”
- Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo w Dolinie Odry” - „Ścierka”
- Gospodarstwo Agroturystyczne „Lewandówka” - „Pieróg postny ze Starych Kolni”