Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

14.08.2013

W dniu 4 sierpnia podczas VIII Festiwalu Folklorystycznym w Muzeum Wsi Opolskiej rozstrzygnięto XIII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
 
W konkursie startowało 44 wytwórców produktów tradycyjnych w kategorii produkt regionalny oraz 5 drużyn startujących w kategorii gastronomicznej na najlepszą potrawę regionalną. Po posiedzeniu Komisji Konkursowej, w której skład weszli przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Urzędu Marszałkowskiego i Muzeum Wsi Opolskiej, Członek Zarządu Województwa Pan Antoni Konopka wręczył zwycięzcom dyplomy i nagrody – sprzęt gospodarstwa domowego.

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego Komisja przyznała następujące nagrody i wyróżnienia:

1. Podkategoria: produkty i przetwory mięsne - Pan Jerzy Wilk, szynka jabłkowa (nagroda główna)
2. Podkategoria : produkty i przetwory rybne – Państwo Jolanta i Joachim Klosa, wandzony karp z muna (wyróżnienie)
3. Podkategoria: produkty mleczne – Pan Grzegorz Klon, ser dębski dojrzewający (wyróżnienie)
4. Podkategoria: miody – Pan Szczepan Mały, miód nawłociowy (nagroda główna)
   miody –Pan  Andrzej Krzak, miód akacjowy (nagroda główna)

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego Komisja przyznała następujące nagrody i wyróżnienia:

1. Podkategoria: przetwory warzywne – Pani Wiesława Hnatiuk, swojski ketchup (nagroda główna)
2. Podkategoria: produkty zbożowe – Pani Gertruda Drost, nudle (nagroda główna)
    Produkty zbożowe – Pani Bożena Chęcińska, chleb na tle z pieca (nagroda główna)
3. Podkategoria: wyroby cukiernicze – Pani Halina Jadach, pierniczki świąteczne Babci Augustyny (nagroda główna), wyroby cukiernicze – Pani Beata Machon, marcypan kórnicki (nagroda główna)

Wyróżnienia:

- Pani Dorota Majder, pomidor kwaszony
- Pani Teresa Kern, galaretka z kwiatów czarnego bzu
- Pan Jerzy Wilk , powidła jabłkowe
- Pani Krystyna Henzel, ciasto z kwiatów czarnego bzu
- Pani Helena Patycka, bułki drożdżowe

W kategorii napoje regionalne wręczono następujące nagrody główne oraz wyróżnienie:

1. Podkategoria: napoje bezalkoholowe – Pani Maria Żmija-Glombik, syrop z dziywanny
2. Podkategoria: napoje alkoholowe – Pan Gerard Kostorz, orzechówka z Piotrowiny

Wyróżninie – Pan Dariusz Bryś, nalewka z kwiatów czarnego bzu

W kategorii inne produkty regionalne nagrodę główna otrzymała Pani Józefa Robak, farsz z kaszy gryczanej w drobiu.

Komisja konkursowa wybrała też trzy produkty, które będą walczyć o przyznanie im „PERŁY 2013” – prestiżowej nagrody kulinarnej wręczanej na Targach Polagra Food we wrześniu w Poznaniu. Są to: kandybał Pani Łucji Skalskiej, wino winogronowe Pani Urszuli Surzykiewicz, flaczki po wołyńsku lub flaczki zapiekane Pani Janiny Hołówka.
W kategorii gastronomicznej konkursu na najlepsza potrawę regionalną startowało 5 drużyn. W tej kategorii I miejsce przypadło Restauracji Złoty Kłos z Rzędowa za rosół ze swojskim makaronem i udko z kaczki „francuskiej” z kluskami i kapustą czerwoną, II miejsce otrzymało Gospodarstwo Rybackie Przygorzele za kruche babeczki z karpiem wędzonym, karp po przygrzelsku w śmietanie oraz III miejsce dla Winiarni Strych z Opola za aromatyczną zupę z ogonów wołowych oraz wędzony na drzewie jabłoni pstrąg z mandarynkami w czosnku i miodzie, burakami, podawany w towarzystwie chleba własnego wypieku.
Komisja Konkursowa przyznała także 2 wyróżnienia dla Gospodarstwa Agroturystycznego „Ranczo w Dolinie Odry” Krystyny i Franciszka Henzel za „ścierkę” oraz roladę wieprzowo-jagnięcą oraz Gospodarstwa Agroturystycznego Janiny i Ryszarda Hołówki za zupę ogórkową, babkę i kompot sezonowy i zrazy zawijane, ziemniaki i surówka sezonowa.

Do nagrody Perła nominowano Udko z kaczki”francuskiej ”z kluskami i kapustą czerwoną.
Podczas prezentacji produkty degustowali nie tylko członkowie Komisji Konkursowej, której przewodniczyła Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, ale również setki osób zwiedzających Muzeum Wsi
Opolskiej.

W zabytkowych chatach zwiedzający mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez: Panią Danutę Majewską - Agroturystyka Cichy Zakątek Lubicz (kluski śląskie, opolska rolada wołowa, kapusta modra), Panią Irenę
Gorek - Gospodarstwo Agroturystyczne  LEWANDÓWKA Stare Kolnie (pieróg postny ze Starych Kolni), Koło Gospodyń Wiejskich z Dzierżysławia (Pierogi Dobre z Sosem Kresowym), Panią Annę Kozak i Marię Rogucką z Wilamowic (bigos z Wilamowic).
Mieszkańcy regionu mogli zakupić tradycyjne i lokalne produkty na kiermaszu, który organizowany był w ramach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Podczas Finału Konkursu Pan Marszałek Antoni Konopka oraz Pani Mariola Szachowicz – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczyli certyfikaty oraz szyldy nowym członkom Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.
Członkami sieci zostali:

1. Restauracja Winiarnia Strych, Opole
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Olesno
3. Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”, Praszka
4. Piekarnia Jan Kuzaj, Wojciechów
5. Biolife Fit-Med. Aleksandra Woźniak Śliczna i Michał Śliczny, Biadacz-Kamienisko
6. Wacław Sieja, Przetwórstwo Produkcyjno- Handlowo-Usługowe „Wacław”, Żytniów
7. Urszula Surzykiewicz, „Eko-Gościniec w sadzie" Przewóz
8. P.B.P.U.H „Słowobud”Hotel & Browar Słociak, Józef Słociak, Tadeusz Słociak i Paweł Słociak, Sławice
9. Roman Pinkosz Wytwórnia Barszczu, Odcinek
10. Aneta Werner-Kuc Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze, Brzeziny
11. Gospodarstwo agroturystyczne "Tawerna Pod Kotwicą" Rodziny Kubiciel, Kadłub Wolny

Obecnie siec Dziedzictwo Kulinarne Opolskie liczy 46 podmiotów promujących lokalną żywność wysokiej jakości.

Przedsięwzięcie  współfinansowane  ze środków Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Organizacja konkursu stanowi realizację Planu Działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Opolskiego na lata 2012-2013.

 

 


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009