Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Dziedzictwo Kulinarne Opolszczyzny docenione i nagrodzone

25.09.2013

Tegoroczna promocja województwa opolskiego podczas Targów Smaki Regionów została doceniona i nagrodzona przez Pana Stanisława Kalembę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Prezentacja stoiska województwa Opolskiego na Targach Smaki Regionów w dniach 21-24 września w Poznaniu, dzięki wyśmienitym produktom i doskonałej aranżacji stoiska przyciągnęła wielu odwiedzających oraz zauroczyła komisję konkursową, która doceniła promocję województwa przyznając wyróżnienie w konkursie na ”Najlepszą Promocję na Targach Smaki Regionów”.

Na stoisku województwa opolskiego można było skosztować tradycyjne i lokalne produkty pochodzące z obszaru dwóch opolskich lokalnych grup działania oraz win z Nadrenii Palatynatu - regionu partnerskiego województwa opolskiego.
Wspaniałe wyroby mleczarskie (OSM Olesno) wytwarzane tradycyjnymi metodami, przepyszne tradycyjne wyroby wędliniarskie (PPHU Wacław z Żytniowa) oraz miody (Pasieka nad Prosną z Radłowa) to dziedzictwo kulinarne, które prezentowała Lokalna Grupa Działania „Górna Prosna”.

Natomiast naturalne oleje głubczyckie tłoczone na zimno: rzepakowe, lniane, słonecznikowe (Napus-Oil s.c.) to produkty, które promowały dziedzictwo kulinarne obszaru LGD „Płaskowyż Dobrej Ziemi”.

Liczni zwiedzający mogli dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy na temat tradycyjnych metod produkcji ww. żywności oraz o działaniach promocyjnych związanych z promocją żywności wysokiej jakości realizowanych przez sieć
Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz Klaster Żywności Oleski Koszyk.

W dniu 22 września podczas targów odbyło się podsumowanie XIII edycji konkursu ”Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, podczas którego przyznano tegoroczną nagrodę PERŁA dla Pani Łucji Skalskiej za „Kandybał” oraz
Restauracji Złoty Kłos z Rzędowa za „niedzielny obiad” (rosół ze swojskim makaronem, udko z kaczki francuskiej z kluskami śląskimi i kapustą czerwona).


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009