Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Poznając dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza

20.05.2014

W dniach 12-14 maja odbyło się Doroczne Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Tegoroczne forum ESRDK zostało zorganizowane w malowniczym otoczeniu Osady Karbówko w Elgiszewie, a uczestniczyło w nim 15 z 32 regionów europejskich należących do tego międzynarodowego stowarzyszenia. Podczas konferencji rozmawiano na temat sieci regionalnych, osiągnięć oraz celów na przyszły rok. Poruszano także tematy zwiane z rozwojem sieci, pozyskiwaniem nowych regionów członkowskich oraz podejmowaniem wspólnych działań mających na celu umocnienie rozpoznawalności znaku „Dziedzictwo Kulinarne".

Podczas pierwszego dnia odbyły się spotkania dla koordynatorów regionalnych sieci oraz warsztaty kulinarne o produktach i potrawach produkowanych w sieciach regionalnych. Nasza opolska grupa prowadziła warsztaty z gotowania żurku śląskiego wg przepisu pochodzącego z Zajazdu Karolinka w Gogolinie. Po warsztatach wszyscy producenci razem z przedstawicielami licencji uczestniczyli w wyjeździe studyjnym po obiektach należących do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Wyjazd, w którym uczestniczyła grupa opolska, obejmował trzy obiekty będące jednymi z najlepszych ambasadorów żywności oraz przedstawiających różnorodność Regionu Kujawsko-Pomorskiego. Pierwszym miejscem była Wytwórnia Makaronu Bio Aleksandra i Mieczysław Babalscy, specjalizująca się w makaronach ekologiczny i produktach zbożowych wytwarzanych z dawnych gatunków zbóż takich jak: orkisz, płaskurka i samopsza. Te produkty, od wielu lat spotykają się z uznaniem konsumentów, a także jury wielu konkursów kulinarnych. Podczas wizyt dało się zauważyć, że prawdziwy sukces polega na ogromnym zaangażowaniu właścicieli w produkcję swoich produktów.

Następnym punktem wizyty był Pałac Romantyczny w Turznie. Pałac położony w otoczeniu parku angielskiego rozciągającego się na powierzchni 16 hektarów, w którym do dzisiaj rosną okazałe stare drzewa takie jak: lipy, klony, platany, kasztanowce i wiele gatunków egzotycznych drzew i krzewów. W restauracji pałacowej uczestnicy wyjazdu mogli skosztować tradycyjnych dań ze słynnej gęsiny kujawsko-pomorskiej, stanowiącej dziedzictwo kulinarne regionu oraz podpatrzyć, w jaki sposób jest ono prezentowane na stołach.

BIO FOOD sp. z o.o., które zajmuje się wyłącznie przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych było ostatnim miejscem odwiedzanym podczas wyjazdu. Przetwórnia skupia się głównie na produkcji wysokiej jakości soków i przetworów. Uczestnicy mogli spróbować soki kwaszone i owocowe serii MEDICA, czy ekologiczne soki owocowe i warzywne serii PREMIUM. Z pewnością duzym zainteresowaniem cieszyły się soki kwaszone z warzyw, które postrzegane są przez współczesną medycynę jako żywność będąca doskonalą profilaktyką w wielu chorobach układu pokarmowego oraz chorób nowotworowych.

W ostatnim dniu forum uczestnicy zwiedzali Dom Mikołaja Kopernika w Toruniu. Tam poznali historię wypieku słynnych pierników toruńskich, historię Torunia oraz miejsca, w którym mieszkał Mikołaj Kopernik.
Forum zakończył obiad składający się z dań kuchni regionalnej w zabytkowym hotelu położony w centrum Starego Miasta Hotelu Spichrz zaaranżowanym w spichrzu szwedzkim z 1719 roku.
Z pewnością wszyscy uczestnicy tegorocznego forum mieli niezwykłą okazję do poznania innych producentów z pozostałych regionów członkowskich oraz do podpatrzenia ciekawych pomysłów i rozwiązań podczas podróży studyjnej do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze”, które mogą zastosować w swoim gospodarstwie, czy restauracji.

Przyszłoroczne forum zostanie zorganizowane w Regionie Południowo-Wschodniej Skanii w Szwecji i będzie to już dwudzieste spotkanie wszystkich regionów tworzących Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009