- KSOW 2014-2020
- Legislacja KSOW 2014-2020
- Plan działania i plany operacyjne
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW w ramach Planu Działania KSOW 2014-2020
- Konkurs nr 1/2017 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 2/2018 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 3/2019 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 4/2020 dla Partnerów KSOW
- Wojewódzka Grupa Robocza ds. KSOW 2014-2020
- Księga wizualizacji znaku PROW 2014-2020
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Partnerzy KSOW
- KSOW 2007-2013
- Publikacje
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XIV edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta
W Muzeum Wsi Opolskiej w dniu 27 lipca br. podczas 9. Festiwalu Folklorystycznego rozstrzygnięto XIV edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Tegoroczna edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów odbywała się w uroczej scenerii opolskiego skansenu, w cudownej letniej atmosferze, przy muzyce i pieśniach zespołów folklorystycznych.
Do konkursu zgłosiło się 44 wytwórców produktów oraz 4 drużyny startujące
w kategorii na najlepszą potrawę regionalną. Po posiedzeniu Komisji Konkursowej, w której skład weszli przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Urzędu Marszałkowskiego i Muzeum Wsi Opolskiej, przyznano regulaminowe nagrody, które wręczyli Pani Barbara Kamińska – Członek Zarządu Województwa
Opolskiego oraz Pan Antoni Konopka - Członek Zarządu Województwa Opolskiego.
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego nagrody główne otrzymali:
1. Podkategoria: produkty i przetwory mięsne - Pan Ryszard Mroczek, Zakład PUH Rzeźnictwo, Wędliniarstwo za Krupniok śląski
2. Podkategoria: produkty mleczne – Pan Krystian Wajrauch – za Ser owczy dojrzewający na szlaku cysterskim
3. Podkategoria: miody – Szczepan Mały za Miód Leśny, Natalia Krzak za Rudnicki Miód Akacjowy
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego nagrody główne otrzymali:
1. Podkategoria: przetwory owocowe – Teresa Kern za Dżem ze szwestek
2. Podkategoria: przetwory warzywne – Janina Hołówka za Sałatkę
z czerwonych buraczków odmiany „opolskie”
3. Podkategoria: produkty zbożowe – Piekarnia Jan Kuzaj za Chleb razowy ziarnisty
4. Podkategoria: wyroby cukiernicze – Gertruda Drost za Roladę z kremem
z budyniu
W kategorii napoje regionalne wręczono następujące nagrody główne:
1. Podkategoria: napoje bezalkoholowe – Pani Sabina Blaut za Kompot z kwity
2. Podkategoria: napoje alkoholowe – Pani Urszula Surzykiewicz za Wino
z owoców dzikiej róży
W kategorii inne produkty regionalne nagrodę główna otrzymała:
Pani Bogusława Kaczmarek za Lody z odcińskiej zagrody.
Komisja Konkursowa przyznała również po dwa wyróżnienia w poszczególnych kategoriach:
1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
• Pan Wacław Sieja za szynkę wiejską domową
• Pan Grzegorz Klon za Ser dębski strychowy dojrzewający
2. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
• Pani Marianna Rzepka za Jagodzianki odcinanki
• Pani Maria Przysiężniuk za keczup z cukinii
3. W kategorii napoje regionalne:
• Pani Maria Żmija-Glombik za Nalewkę z dziywanny
• Pan Gerard Kosytorz za Orzechówkę z Piotrowiny „rubinową”
4.W kategorii inne produkty regionalne:
• Pani Danuta Pyrda za farsz do pierogów z płucek
• KGW Ścinawa Mała za Kartacze kresowe ścinawskie
Komisja konkursowa wybrała też produkty, które będą walczyć o przyznanie Perły Kulinarnej na Targach Polagra Food – Smaki Regionów we wrześniu
w Poznaniu. Są to: Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno z Firmy Napus-Oli – Bolesław Błachowicz, Mieczysław Bednarczyk; Orzechówka z Piotrowiny „Pietrasowka” – Gerard Kosytorz; Szynka jabłkowa – Jerzy Wilk; Syrop z dziywanny – Maria Żmija Glombik; Nudle rosołowe – Gertruda Drost.
W kategorii gastronomicznej konkursu na najlepsza potrawę regionalną Komisja Konkursowa przyznała następujące nagrody:
• I miejsce - Restauracja „Niebo w gębie” z Opola
• II miejsce - Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich z Włodzienina
• III miejsca - Gospodarstwo agroturystyczne J. i R. Hołówka z Lubszy
Podczas prezentacji produkty degustowali nie tylko członkowie Komisji Konkursowej, której przewodniczyła Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, ale również osoby odwiedzające Muzeum Wsi Opolskiej. Degustacjom towarzyszyły pokazy przygotowania tradycyjnych
produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych oraz nagrodzonych kulinarną nagroda „Perłą”, przeprowadzone w zabytkowych zagrodach znajdujących się w Muzeum Wsi Opolskiej. Doświadczone gospodynie domowe prowadziły warsztaty z wypieku chrustów/faworków, placków kartoflanych
z blachy, makaronu domowego z Makowic oraz pierogów dobrych
z Dzierżysławia. Mieszkańcy regionu mogli zakupić tradycyjne i lokalne produkty na kiermaszu, który organizowany był w ramach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Podczas Finału Konkursu Pan Marszałek Antoni Konopka oraz Pani Mariola Szachowicz – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczyli certyfikaty oraz szyldy nowym członkom Sieci
„Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.
Członkami sieci zostali:
1. Diecezjalny Dom Formacyjny w Nysie
2. Nalewki Kresowe – Stanisław Smarduch, Grodków
3. Pasieka wędrowna Jadwiga i Szczepan Mały, Gierałcice
4. Piekarnia Wodnicki, Andrzej Wodnicki, Kępa k/Opola
Obecnie sieć DKO liczy 53 członków.
Konkurs współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i stanowi realizację Planu działania SR KSOW Województwa Opolskiego na lata 2014-2015.