Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

XIV edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta

14.08.2014

W Muzeum Wsi Opolskiej w dniu 27 lipca br. podczas 9. Festiwalu Folklorystycznego rozstrzygnięto XIV edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Tegoroczna edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów odbywała się w uroczej scenerii opolskiego skansenu, w cudownej letniej atmosferze, przy muzyce i pieśniach zespołów  folklorystycznych.
Do konkursu zgłosiło się 44 wytwórców produktów oraz 4 drużyny startujące
w kategorii na najlepszą potrawę regionalną. Po posiedzeniu Komisji Konkursowej, w której skład weszli przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Urzędu Marszałkowskiego i Muzeum Wsi Opolskiej, przyznano regulaminowe nagrody, które wręczyli Pani Barbara Kamińska – Członek Zarządu Województwa
Opolskiego oraz Pan Antoni Konopka -  Członek Zarządu Województwa Opolskiego.


W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego nagrody główne otrzymali:

1. Podkategoria: produkty i przetwory mięsne  - Pan Ryszard Mroczek, Zakład PUH Rzeźnictwo, Wędliniarstwo za Krupniok śląski
2. Podkategoria: produkty mleczne – Pan Krystian Wajrauch – za Ser owczy dojrzewający na szlaku cysterskim
3. Podkategoria: miody – Szczepan Mały za Miód Leśny, Natalia Krzak za Rudnicki Miód Akacjowy


W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego nagrody główne otrzymali:

1. Podkategoria: przetwory owocowe – Teresa Kern za Dżem ze szwestek
2. Podkategoria: przetwory warzywne – Janina Hołówka za Sałatkę
z czerwonych buraczków odmiany „opolskie”
3. Podkategoria: produkty zbożowe – Piekarnia Jan Kuzaj za Chleb razowy ziarnisty
4. Podkategoria: wyroby cukiernicze – Gertruda Drost za Roladę z kremem
z budyniu


W kategorii napoje regionalne wręczono następujące nagrody główne:

1. Podkategoria: napoje bezalkoholowe – Pani Sabina Blaut za Kompot z kwity
2. Podkategoria: napoje alkoholowe – Pani Urszula Surzykiewicz za Wino
z owoców dzikiej róży


W kategorii inne produkty regionalne nagrodę główna otrzymała:
Pani Bogusława Kaczmarek za Lody z odcińskiej zagrody.

Komisja Konkursowa przyznała również po dwa wyróżnienia w poszczególnych kategoriach:
1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 • Pan Wacław Sieja za szynkę wiejską domową
 • Pan Grzegorz Klon za Ser dębski strychowy dojrzewający

2. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 • Pani Marianna Rzepka za Jagodzianki odcinanki
 • Pani Maria Przysiężniuk za keczup z cukinii

3. W kategorii napoje regionalne:
 • Pani Maria Żmija-Glombik za Nalewkę z dziywanny
 • Pan Gerard Kosytorz za Orzechówkę z Piotrowiny „rubinową”

4.W kategorii inne produkty regionalne:

 • Pani Danuta Pyrda za farsz do pierogów z płucek
 • KGW Ścinawa Mała za Kartacze kresowe ścinawskie

Komisja konkursowa wybrała też produkty, które będą walczyć o przyznanie Perły Kulinarnej na Targach Polagra Food – Smaki Regionów we wrześniu
w Poznaniu. Są to: Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno z Firmy Napus-Oli – Bolesław Błachowicz, Mieczysław Bednarczyk; Orzechówka z Piotrowiny „Pietrasowka” – Gerard Kosytorz; Szynka jabłkowa – Jerzy Wilk; Syrop z dziywanny – Maria Żmija Glombik; Nudle rosołowe – Gertruda Drost.

W kategorii gastronomicznej konkursu na najlepsza potrawę regionalną Komisja Konkursowa przyznała następujące nagrody:

 • I miejsce - Restauracja „Niebo w gębie” z Opola
 • II miejsce - Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich z Włodzienina
 • III miejsca -  Gospodarstwo agroturystyczne J. i R. Hołówka z Lubszy

Podczas prezentacji produkty degustowali nie tylko członkowie Komisji Konkursowej, której przewodniczyła Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, ale również osoby odwiedzające Muzeum Wsi Opolskiej. Degustacjom towarzyszyły pokazy przygotowania tradycyjnych
produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych oraz nagrodzonych kulinarną nagroda „Perłą”, przeprowadzone w zabytkowych zagrodach znajdujących się w Muzeum Wsi Opolskiej. Doświadczone gospodynie domowe prowadziły warsztaty z wypieku chrustów/faworków, placków kartoflanych
z blachy, makaronu domowego z Makowic oraz pierogów dobrych
z Dzierżysławia.  Mieszkańcy regionu mogli zakupić tradycyjne i lokalne produkty na kiermaszu, który organizowany był w ramach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Podczas Finału Konkursu Pan Marszałek Antoni Konopka oraz Pani Mariola Szachowicz – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczyli certyfikaty oraz szyldy nowym członkom  Sieci
„Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.

Członkami sieci zostali:

1. Diecezjalny Dom Formacyjny w Nysie
2. Nalewki Kresowe – Stanisław Smarduch, Grodków
3. Pasieka wędrowna Jadwiga i Szczepan Mały, Gierałcice
4. Piekarnia Wodnicki, Andrzej Wodnicki, Kępa k/Opola

Obecnie sieć DKO liczy 53 członków.

Konkurs współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i stanowi realizację Planu działania SR KSOW Województwa Opolskiego na lata 2014-2015.

 

 


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009