- KSOW 2014-2020
- Legislacja KSOW 2014-2020
- Plan działania i plany operacyjne
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW w ramach Planu Działania KSOW 2014-2020
- Konkurs nr 1/2017 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 2/2018 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 3/2019 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 4/2020 dla Partnerów KSOW
- Wojewódzka Grupa Robocza ds. KSOW 2014-2020
- Księga wizualizacji znaku PROW 2014-2020
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Partnerzy KSOW
- KSOW 2007-2013
- Publikacje
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja "Zdrowe Odżywianie Inwestycją w Przyszłość"
20 listopada 2014 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Opolskiego, odbyła się konferencja pt. „Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość”. Konferencja skierowana była do dyrektorów placówek oświatowych z terenu województwa opolskiego, a także realizatorów i partnerów programów „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Celem tych programów jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży,
a zorganizowane spotkanie stało się doskonałą okazją do zwiększenia wiedzy
w tym zakresie.Organizatorami przedsięwzięcia byli: Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Opolu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich. Zaproszonych gości przywitała
i poprowadziła spotkanie Agnieszka Zagola Dyrektor Opolskiego Oddziału Terenowego, a uroczystego otwarcia konferencji dokonał Wicemarszałek Województwa Opolskiego Antoni Konopka.
W ramach uroczystości odbyły się referaty naukowe osób będących autorytetami w dziedzinie żywienia dzieci i młodzieży oraz młodych sportowców: „Zdroweodżywianie w domu i w szkole”, mgr Urszula Nowainska i „Rola prawidłowych nawyków żywieniowych w życiu każdego sportowca” mgr Łukasz Dabbachi. „Dobre praktyki z Agencją Rynku Rolnego” przedstawiła Pani Halina Bilik Opolski Kurator Oświaty, natomiast podsumowania dotychczasowej realizacji programów „Mleko w szkole” i „Owoce i warzywa w szkole” dokonała Pani Agnieszka Zagola. Dodatkową atrakcją był pokaz sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach wykonany przez mgr Piotra Wasika – trzykrotnego Mistrza polski, Wicemistrza Europy w Carvingu oraz Brązowy Medalista olimpiady kucharskiej IKA.
Podczas konferencji zaprezentowali się dostawcy/wnioskodawcy zarejestrowani w programach ARR (OSM Prudnik, OSM Głubczyce, FH-U „Michalinka”, PW „Moroń” Maciej Moroń), dbając o to, aby zaproszeni goście posmakowali produktów dostarczanych do placówek oświatowych. Na zakończenie wszyscy goście zostali zaproszeni na degustację produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych z Opolszczyzny.
Głównym efektem cyklicznie organizowanego spotkania, jest wymiana doświadczeń oraz nawiązanie nowych kontaktów mających służyć dalszym, wzmocnionym bo wspólnym działaniom propagującym zdrowe odżywianie i zdrowy tryb życia wśród dzieci i młodzieży.
Konferencji cieszącej się dużą frekwencją uczestników, towarzyszyli przedstawiciele mediów: Radio Opole, Radio Doxa FM, RFM MAXX oraz TVP Opole.
Zorganizowane przedsięwzięcie było doskonałym przykładem dobrej współpracy lokalnej na rzecz poprawy zdrowia mieszkańców regionu.