- KSOW 2014-2020
- Legislacja KSOW 2014-2020
- Plan działania i plany operacyjne
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW w ramach Planu Działania KSOW 2014-2020
- Konkurs nr 1/2017 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 2/2018 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 3/2019 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 4/2020 dla Partnerów KSOW
- Wojewódzka Grupa Robocza ds. KSOW 2014-2020
- Księga wizualizacji znaku PROW 2014-2020
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Partnerzy KSOW
- KSOW 2007-2013
- Publikacje
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
Irena Śmiałek
Forma prawna:
Osoba fizyczna
Adres siedziby:
zachodniopomorskie Koszalin
Zasięg terytorialny:
regionalny
Priorytety PROW:
- I. Transfer wiedzy i innowacje
- Innowacje społeczne i organizacyjne
- VI . Zrównoważony rozwój terytorialny
- Aktywizacja społeczna
- Tożsamość i integracja społeczna
- Budowanie marki terytorialnej
Opis dotychczasowej działalności:
Promocja tradycyjnie wytwarzanej żywności (wpisywanej na Listę Produktów Tradycyjnych) oraz smaków przeniesionych przez wygnańców z Kresów Wschodnich na teren województwa zachodniopomorskiego. (Tu: ogólnopolska nagroda Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Perła 2010” za kaziukowe serducha (serca kaziukowe). Zapisywanie historii rodzinnych, w tym tradycji kulinarnych, a także opisywanie inwencji w tym zakresie, wzmacniających lokalną tożsamość. Budujących przyszłe "szlaki kulinarne" wokół Pomorskiej Drogi Św. Jakuba (w tym: zachodniopomorski hit kulinarny – piernikowe jeże „Ignaśki”, mające za patrona kardynała Ignacego Jeża). Publikacje: „Niebieskie migdały – pachnące chlebem i piernikami” (2016) oraz w przygotowaniu: „Kaziuki i Ignaśki. Siła tradycji”.
Promocja serc kaziukowych / kaziukowych serduch – wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych (w 2018 roku), wcześniej nagrodzonych krajową „Perłą 2010” przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz I nagrodą w konkursie „Poszukiwacze Smaków” (w 2014 roku). Promowanie piernikowych jeży ignaśków (mających za patrona legendarnego kardynała Ignacego Jeża – Kawalera Orderu Uśmiechu), a także działań wokół Pomorskiej Drogi Świętego Jakuba. Publikacje, z historiami rodzinnymi w tle: „NIEBIESKIE MIGDAŁY – PACHNĄCE CHLEBEM I PIERNIKAMI” (przedmowa prof. dr hab. Barbara Wolska; 2016) oraz w przygotowaniu „KAZIUKI I IGNAŚKI. SIŁA TRADYCJI” (przedmowa dr hab. prof. USz Bogdan Matławski). Prowadzenie warsztatów kulinarnych (serca kaziukowe i ignaśki).
Data rejestracji: 08.12.2016
W przypadku zmiany danych prosimy o przesłanie informacji na adres e-mail: ksow@cdr.gov.pl
Informacje o przetwarzaniu danych osobowych przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie pełniącego funkcję Jednostki Centralnej KSOW, w tym informacje o przysługującym osobom fizycznym prawie dostępu do treści danych oraz ich poprawiania, wycofania zgody na ich przetwarzanie, dostępne są pod adresem http://ksow.pl/RODO