- KSOW 2014-2020
- Legislacja KSOW 2014-2020
- Plan działania i plany operacyjne
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW w ramach Planu Działania KSOW 2014-2020
- Konkurs nr 1/2017 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 2/2018 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 3/2019 dla Partnerów KSOW
- Konkurs nr 4/2020 dla Partnerów KSOW
- Wojewódzka Grupa Robocza ds. KSOW 2014-2020
- Księga wizualizacji znaku PROW 2014-2020
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Partnerzy KSOW
- KSOW 2007-2013
- Publikacje
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Forma prawna:
Samorząd gospodarczy i zawodowy (m.in.: izby, cechy)
Adres siedziby:
mazowieckieu. Widok 20 lok. 100-023 Warszawa
NIP:
5262787073
REGON:
015799490
Email:
Telefon:
22 692 71 11, 519 592 001
Stona WWW:
Zasięg terytorialny:
ogólnopolski
Priorytety PROW:
- I. Transfer wiedzy i innowacje
- Innowacje w przetwórstwie rolno-spożywczym
- Innowacje w łańcuchach żywności
- Transfer wiedzy
- III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
- Skrócone łańcuchy dostaw żywności
- Produkty ze znakami jakości
- Przetwórstwo produktów rolnych
Opis dotychczasowej działalności:
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego jest organizacją zrzeszającą producentów tradycyjnej, lokalnej i regionalnej żywności oraz regionalnego rękodzieła, a także instytucje i podmioty wspierające rynek produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w Polsce. Należy do niej 230 członków. Promuje produkty regionalne, lokalne i tradycyjne, działa na rzecz zapewnienia ich wyższej jakości, a także systematycznego wprowadzania lokalnych i regionalnych produktów do obrotu gospodarczego. Współpracuje z samorządami wojewódzkimi w zakresie kreowania polityki regionalnej wspierającej rozwój rynku produktów lokalnych i tradycyjnych; propaguje unijny system oznaczania produktów tradycyjnych i regionalnych; zachęca producentów do starań o uczestnictwo w tym systemie. Wymaga to samoorganizacji producentów w grupy kolektywnego działania w dobrze pojętym interesie własnym; myślenia kategoriami regionu i produktu terytorialnego. Do tego także zachęca Izba. Upowszechnia ponadto wiedzę o takich produktach w polskim społeczeństwie, wśród potencjalnych producentów i konsumentów, jednostek i urzędów kontrolnych. Jest twórcą pierwszego krajowego systemu jakości żywności „Jakość Tradycja”. Izba realizuje projekty edukacyjno-promocyjne w Polsce oraz współpracuje przy realizacji projektów zagranicznych. Jako pierwszy podmiot w Polsce prowadzi kompleksową identyfikację produktów regionalnych - dzięki tej nowatorskiej inicjatywie zidentyfikowanych zostało w Polsce ponad 15 tysięcy produktów i potraw. Jest organizatorem (we współpracy z samorządami regionalnymi) ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, organizatorem wielu imprez plenerowych oraz degustacji i prezentacji produktów lokalnych i regionalnych. Od 2005 roku wydaje magazyn „Smak i Tradycja”.
Data rejestracji: 07.12.2016

