Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Baza partnerów KSOW

Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie

Forma prawna:
Rolnicze zrzeszenie branżowe i sektorowe (m.in.: klastry)
Adres siedziby:
podkarpackie
ul. Legionów 58
39-220 Pilzno
NIP:
8722408909
REGON:
181101597
Email:
Telefon:
607 345 850
Stona WWW:
Zasięg terytorialny:
lokalny
Priorytety PROW:
  • I. Transfer wiedzy i innowacje
    • Innowacje w przetwórstwie rolno-spożywczym
    • Innowacje w łańcuchach żywności
    • Transfer wiedzy

  • III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
    • Produkty ze znakami jakości

Opis dotychczasowej działalności:
Stowarzyszenie utworzone zostało 14 stycznia 2014 r. przez przedstawicieli 97 zakładów z południowego regionu Polski, którzy wyrazili zaniepokojenie o dalszy byt zakładów mięsnych średniej i małej wielkości oraz pracowników w nich zatrudnionych po wprowadzeniu nowelizacji przepisów dotyczących zawartości benzo(a)pirenu w produktach mięsnych równocześnie zwracając uwagę na zagrożenie dla tradycji i dziedzictwa kulinarnego reprezentowanych regionów jako konsekwencję wprowadzenia tych przepisów. Upoważnieni Przedstawiciele zobowiązani zostali do wystąpienia do Prezydenta RP, Premiera Rządu RP oraz Komisji Europejskiej o: przedłużenie okresu przejściowego dla obowiązywania dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1881/2006 utrzymanie dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla wszystkich produktów mięsnych lub wprowadzenie odstępstwa wyłącznie dla produktów mięsnych tradycyjnie wędzonych dopuszczającego zawartość benzopirenu do 5,0 mikrogramów/kg. Stowarzyszenie lobbowało o przedłużenie czasu przejściowego i derogację przepisów dotyczących zawartości WWA w wyrobach wędzonych tradycyjnie do czasu opracowania metody wędzenia tradycyjnego umożliwiaj zachowanie wymogów rozporządzenia (WE) nr 1881/2006. Stowarzyszenie zamierza wystąpić o wsparcie w prowadzeniu prac badawczych nad opracowaniem metody wędzenia tradycyjnego spełniającego wymogi w/w rozporządzenia.
Data rejestracji: 16.01.2019
W przypadku zmiany danych prosimy o przesłanie informacji na adres e-mail: ksow@cdr.gov.pl
Informacje o przetwarzaniu danych osobowych przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie pełniącego funkcję Jednostki Centralnej KSOW, w tym informacje o przysługującym osobom fizycznym prawie dostępu do treści danych oraz ich poprawiania, wycofania zgody na ich przetwarzanie, dostępne są pod adresem http://ksow.pl/RODO

drukuj | wróć

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009